0% btw voor zonnepanelen op woningen vanaf 1 januari 2023

Ik ben particulier en koop zonnepanelen met 0% btw

Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen 0%. Dit betekent dat u geen btw betaalt voor zonnepanelen op of bij uw woning. U kunt dan dus ook geen btw terugvragen.

Met een woning bedoelen we ook bijvoorbeeld uw garage, schuur of tuin. Of een vakantiewoning. Ook is het 0%-tarief van toepassing als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex. Hebt u een bedrijf aan huis? Als u de zonnepanelen ook privé gebruikt, dus niet alleen voor uw onderneming, geldt het btw-tarief van 0% ook. Lees meer over zonnepanelen met 0% btw of kies hieronder uw situatie voor meer informatie.

Ik ben ondernemer en koop zonnepanelen met 0% btw

Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief voor zonnepanelen op of bij uw woning 0%. U betaalt dan geen btw meer voor deze zonnepanelen.

Met een woning bedoelen we ook bijvoorbeeld uw garage, schuur of tuin. Of een vakantiewoning. Ook is het 0%-tarief van toepassing als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex. Hebt u een bedrijf aan huis? Als u de zonnepanelen ook privé gebruikt, dus niet alleen voor uw onderneming, geldt het btw-tarief van 0% ook. Lees meer over zonnepanelen met 0% btw.

Btw betalen over de stroom die u teruglevert

Als u zonnepanelen koopt met 0% btw, hebt u geen btw betaald. U kunt dan dus geen btw terugvragen. Wel moet u btw betalen over de energie die u teruglevert aan uw energiemaatschappij. Want met uw zonnepanelen wekt u stroom op die u voor een deel zelf gebruikt, en wat u niet gebruikt, levert u terug aan uw energiebedrijf. Dit terugleveren van energie aan uw energiebedrijf is een activiteit die belast is met btw. Die btw geeft u aan in uw btw-aangifte. Tenzij u meedoet aan de kleineondernemersregeling (KOR). Dit kan alleen als uw omzet in een kalenderjaar niet meer is dan € 20.000.

De btw die u moet betalen voor de stroom die u teruglevert, geeft aan in uw normale btw-aangifte

U telt de verschuldigde btw van de energie van uw zonnepanelen op bij de btw van uw ondernemersactiviteiten. U kunt niet kiezen voor forfaitaire bedragen, want deze zijn alleen bedoeld voor particulieren met zonnepanelen. Dit betekent dat u zelf de verschuldigde btw moet berekenen. Zie voor meer informatie:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/content/ondernemer-zonnepanelen-nultarief

Bron: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/btw/btw